ყველასთვის ცნობილია, რომ ყავა ადამიანს აფხიზლებს, თუმცა მის ტკივილგამაყუჩებელ თვისებებზე მეცნიერებმა საუბარი ახლა დაიწყეს. ბრაზილიის უნივერსიტეტისა და სოფლის მეურნეობის კვლევითი კომპანია Embrapa-ს მკვლევარებმა ყავაში მანამდე უცნობი ცილები აღმოაჩინეს, რომლებსაც თავისი თვისებებით მორფინს ადარებენ. გარდა ამისა, აღმოჩენილი ცილების მოქმედება, მეცნიერების მტკიცებით, უფრო დიდხანს გრძელდება, ვიდრე მორფინის ეფექტი.
გავრცელებული ინფორმაციით, ყავაში აღმოჩენილია პეპტიდები – ცილის ფრაგმენტები. ამ ნივთიერებას ტკივილგამაყუჩებელი და დამამშვიდებელი ეფექტი გააჩნია.
Next Post
სხვა სიახლეები